Cuma, Mayıs 22, 2009

Peçeteden Kutu Kaplama



Bir zamanlar Ikea’dan eşya taşımak için aldığımız bu kutular çok renkli olduğu için dolabın bir kenarında kullanılmadan duruyordu. Ben de peçeteyle kutu kaplama tekniğini görür görmez bunu uygulamaya karar verdim. Hemen gidip desenli bir peçete aldım. Şimdi nasıl yapıldığını adım adım göstereyim.



Önce peçetenin en üst katını ayırıyorsunuz.



Altına naylon bir poşet koyuyorsunuz. Bunun için en uygun olan şey bence bakkallardaki yumurta poşetleri. Onlardan birkaç tane alıp kenarlarını keserek tek kat haline getirin. Bunlar işinizi görecektir. Altına poşeti yerleştirdiğiniz peçetenin üzerine de bir adet dosya kağıdı koyup kutunun üzerine serin. Biraz kenar boşluğu bırakmayı da unutmayın.



Ütüyü orta derece ısıya ayarlayıp dosya kağıdının üzerinden ütülemeye başlayın. Alttaki poşet erimeye başlayacaktır. Ütüyü hemen çekmeyin, bir süre üzerinde bekletip gezdirin.Peçeteniz kutuya yapışmaya başlayacak.



Kutunun tamamen kaplanması biraz sabır gerektirebilir. Olmuyor diye pes etmeyin. Sakince ve dikkatli bir şekilde yapmaya çalışın. Olduğunu görünce bu çok hoşunuza gidecek.



Kutunun arkasını çevirip bıraktığınız kenar paylarını da katlayıp aynı işlemi uygulayın.



Kapağını da aynı şekilde kapladıktan sonra kutumuz genel hatlarıyla tamamlanmış oluyor. Şimdi iş süsleme kısmına geliyor.



Evde kullanmadığınız eski bir tülbent veya ince bir kumaş işinize yarayacaktır. Bunun yerine kurdele de kullanabilirsiniz.



Kumaşı kutunuzun boyuna uygun olarak dört ince şerit halinde kesin.



Ortasına sıcak silikon sürerek iki yanını içe katlayıp yapıştırın.



Hazırladığınız şeritlerin arkasına da sıcak silikon sürerek kutunuzun kapağına yapıştırın.



Bulacağınız dört adet büyük boy düğme veya değişik objeleri süsleme için kullanabilirsiniz.



Sıcak silikon yardımıyla onları da köşelere yapıştırın. Ortadaki boş kalan kısmı da bir parça kumaşla ve düğmeyle süsleyebilirsiniz.







Ben yaptığım kutuyu doğum gününde kayınvalideme hediye ettim. Çok hoşuna gitti. Emek verilerek yapılan bir hediye gerçekten değerlidir. Küçük ve işe yaramayan kutuları bu şekilde kaplayarak anlam kazandırabilirsiniz.

Kolay gelsin :)

18 yorum:

Haydi mutfağa dedi ki...

elinize sağlık çok hoş olmuş

Xena.G dedi ki...

@Haydi mutfağa: Teşekkür ederim :)

@Travis: Soru işaretinin anlamını anlayamadım kusura bakmayın.

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Çok güzel çok açıklayıcı olmuş elinize sağlık.

Xena.G dedi ki...

Teşekkür ederim

biyasimadahagirdim dedi ki...

bu tekniği hiç görmemiştim, aklımın bi köşesinde dursun bakalım yeri gelir kullanırım belki;)
elinize sağlık..

berkbuket dedi ki...

ben bu olayı yabancı bir blogda görmüş ne olduğunu anlamamıştım. çok teşekkür ederim. ilk fırsatta deniyeceğim.

Xena.G dedi ki...

@biyasimadahagirdim: Teşekkür ederim. Kolay ve güzel bir teknik. İyi çalışmalar.

@berkbuket: Ben de yabancı bir blogda görmüştüm daha önce. Acaba olur mu diye bir deneyeyim dedim ve çok da güzel oldu :) Ama biraz sabır gerektiriyor. Bitince sonuçtan çok memnun kalacaksınız. Kolay gelsin.

Unknown dedi ki...

bu kadar kolay bie teknik olduğunu bilmiyordum yardmının için teşekkürler bu kadar ayrıntılı anlatmak pek kolay olmuor çünkü

ev dekorasyon hobi dedi ki...

Blogunuzu cok begendim.Sık sık ziyaret edecegim.Ahşap boyamada peçete dekupaj tekniğini kullanıyordum.Bunu da en kısa zamanda deneyecegim.Paylaşımınız için cok tesekkürler.Sevgiyle kalın.Aida

Xena.G dedi ki...

@ayliz: Evet ayrıntılı anlattım çünkü genelde okuduğum yazılarda bu tekniğin nasıl uygulanacağı konusunda pek açık anlatmamışlardı. Ben ayrıntılı bir şekilde göstermek istedim. Yardımcı olduysa ne mutlu bana.

@aida: Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Kolay gelsin

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ellerine sağlık bende severim bu tarz uğraşlarla ilgilenmeyi.bende en kısa zamanda deneyecegim .sevgiler iyi hafta sonları

Bizim Gibiler dedi ki...

Çok güzel olmuş elinize sağlık.
Ben de denedim bu yöntemi ama benimkinde peçeteler kırış kırış oldu. Seçtiğim poşetten mi acaba. Bir şey daha sormak istiyorum. Üzerine vernik sürmeye gerek yok mu? Başka bir kutuya da vernik sürdüğümde, peçeteler ıslak ıslak göründü iyice berbat ettim:) Ben de işin doğrusunu öğrenene kadar ara verdim paçeteyle kaplama işine:)

Ada Deniz dedi ki...

güzel olmuş. ilginç bir teknik. ben de ilk kez duydum. Hediye olunca daha bir değerli olmuştur hem

KelebekGibi dedi ki...

Öncelikle mavi ve yesili birlikte cok severim, blogun renkleri cok güzel :) Icindekilerde öyle :)
Kayinvalide sansliymis, ne güzel el emegi hediye etmek :)
Sevgiler

cimcime dedi ki...

Xena.G,
İnsanlar yaptıklarınızı beğeniyor, ne güzel di mi?

Xena.G dedi ki...

@NEŞELİ GÜNLER: Teşekkür ederim. Kolay gelsin. Size de iyi hafta sonları.

@Bizim Gibiler: Teşekkürler. Kutuyu yaparken bazı yerlerde bende de peçeteler buruştu. (Sanırım ütüyü fazla beklettiğim yerlerde.) Belki ütünüzün ısısı fazla gelmiştir. Vernik konusuna gelince de, ben üzerine cila sürdüm aşınmasın diye ama sürülmese de olur sanırım. Bir de bu şekilde tekrar deneyin isterseniz. Kolay gelsin.

@ada ve deniz: Teşekkür ederim.

@KelebekGibi: Güzel yorumunuz için teşekkürler. Beni çok mutlu ettiniz :) Sevgiler

@maydanoz: Evet sevgili maydanoz bu gerçekten çok güzel bir duyguymuş. Kendimi çocuklar gibi hissediyorum :) Bu zamana kadar bir blog açmadığıma pişman oldum doğrusu. Ayrıca bloğumu tanıttığınız için de teşekkür ederim.

nazardeğmesin07 dedi ki...

güzel bir çalışma olmuş ellerinize sağlık arkadaşım

Xena.G dedi ki...

Teşekkür ederim